Bine v-am găsit la
OFF the BEAM Podcast


Sunt Alexandra Crăciun, gazda acestui podcast și creator cu mai multe roluri: specialist în branding, producător de produse digitale pentru antreprenori și oameni de marketing, organizator de workshop-uri din zona creativă, poet de canapea, micro-influencer și conducător al colectivului BEAM.

Împreună cu producătorul Andrei Țarcă, vă aducem în față discuții despre frumos, creativitate și artă.

Însă dincolo de rolurile astea, mă fascinează invizibilul, nerostitul care ne unește, spațiul dintre două note și viața, în general. Știu foarte puține și cred mult în vorba aceea că „cu cât înveți mai mult, cu atât știi cât de multe nu știi”.

Așa că, îmi adun oameni în jurul meu care să-mi arate din lucrurile despre care nu știu. Care să mă aducă mai aproape de invizibil și de esență. Despre asta-i podcastul ăsta: despre o căutare însetată de ceva ce e dincolo de cuvinte, despre adevăruri individuale și încercarea de a găsi și adevăruri comune, despre creativitatea folosită ca armă împotriva plictisitorului, banalului, clișeelor.

Podcastul ăsta este o joacă de-a adultul, un spațiu în care tânjim după ceva ce ar fi trebuit să fi fost acolo, dar nu e. Nemaivăzutul, nemaiauzitul, nesimțitul. Și, de asta-i doar audio: pentru că numai când înveți să te scufunzi, înveți să asculți.

Ep. 1 | Despre spațiul dintre două note cu pianistul Alex Negriuc


Alex Negriuc este absolventul Academiei de Muzică de la Cluj, secția pian. A făcut studii în München la maestrul Walter Kraft.

ÎDe mai bine de 20 ani ține concerte și recitale în întreaga lume: Italia, Germania, Austria, Marea Britanie, S.U.A., Australia. Dintre acești ani, se adună și aproximativ 7 în care a concertat ca pianist clasic pe vase de croazieră.

Pe Alex e posibil să-l cunoașteți și de la galeria de artă White Cuib unde a expus o serie de fotografii pe film din călătoriile sale de pe mare. Sau de la Chopin Unplugged - concertul de la castelul Bánffy din Bonțida.

Alex e preocupat de orice gen de muzică, însă îl atrage și mai mult motivul pentru care unele piese sau genuri muzicale ne atrag (mai mult sau mai puțin). Toată viața și-a dorit să înțeleagă legile interioare ale muzicii și cum funcționează subconștientul omului la sunet.

Ep. 2 | Despre frumos, cultură și cunoaștere cu istoricul de artă Bogdan Iacob


Bogdan Iacob este istoric de artă, specializat în evoluția artei recente, văzută însă din perspectivă istorică, antropologică și sistemică largă. Formarea sa intelectuală include familiarizarea cu domeniile istoriei, istoriei artei, antropologiei culturale și studiilor sistemelor complexe.

Este profesor și conducător de doctorat la Universitatea de Artă și Design din Cluj, cu o experiență de 21 de ani în strădania de a servi studenților spre dezvoltarea lor intelectuală și profesională. A susținut cursuri de istoria artei, studii vizuale și antropologie vizuală pentru studenții universității clujene, dar și la instituții de învățămînt superior artistic din Londra, Bari sau Budapesta, precum și cursuri de scurtă durată destinate celor interesați de domeniul artei și culturii, fără a fi profesioniști ai domeniului.  

A curatoriat peste 50 de expoziții de artă contemporană, mai ales realizată de artiști români de generație tînără, dintre care unii sînt astăzi nume de referința ale lumii artistice contemporane, cum ar fi Marius Bercea, Mircea Suciu, Hortensia Mi Kafchin, Dumitru Gorzo, Ioan Sbârciu, Arantxa Etcheverria, Szilard Gaspar, Dan Măciucă, Norbert Filep, Pavel Grosu sau Szabolcs Veres. Expozițiile sale au inclus însă și artiști-reper pentru arta românească a ultimelor cinci decenii, cum ar fi Ștefan Bertalan, Florin Mitroi, Iulian Mereuță, Alexandru Antik, Yvonne Hasan sau Ion Bârlădeanu.

Creator și principal contributor al blogului de critică de artă vizuală Iacob’s review, este de asemenea autor al mai multor cărți și studii despre arta contemporană, critica de artă și curatorie, printre care se numără volumele „Offline. Critical texts” și ”The Coat of Many Colors. Essentialism versus Constructivism in Recent Definitions of Art”. 

Ep. 3 | Despre design, în toate formele lui, inclusiv al vieții, cu David Stroe


David Stroe este designer și lead-ul de design al atenției noastre.

De mai bine de 20 de ani, David face design de obiecte și (inter)acțiuni, nu neapărat în ordinea asta. Este specialist în branding.

Cunoaște: tipar, web, uneori design de interior sau mobilier, dar mai mult ca exercițiu. Retușeează fotografii și scormonește internetul.
Nu e un mare fan al publicității, dar apreciază lucrurile bine făcute. Este pasionat de tot ce e legat de design, știință și artă și crede că toți am putea fi designeri.

Din portofoliul BEAM, brandurile lucrate împreună David sunt: Pinch of Salt, Raluca Anton, Iris Delice, Romanian Testing Conference, Baracca, Vellum, Smor, Black Giraffe, Dot, Briscu, 25th.

Din portofoliul lui în general, e greu să enumerăm, o parte din ele le găsiți pe www.davidstroe.com, însă cel mai important e că e FOARTE probabil ca, dacă ați cumpărat produse și servicii românești, într-o formă sau alta să fi interacționat cu un brand gândit de David.

Ep. 4 | Despre design interior (și la propriu și la figurat) cu Beatrice și Diana de la PATRU


PATRU este un studio de design interior ale căror fondatoare sunt Beatrice Marta și Diana Popovici.

Beatrice Marta este co-fondatoarea PATRU și arhitect de interior. Călătoria în lumea designului pentru Beatrice a început în atelierul de tâmplărie al bunicului din partea mamei, acolo unde a văzut ce înseamnă meșteșugul făcut cu dăruire, perseverență, creativitate și atenție la detalii. După absolvirea Liceului de Artă din Brașov, si-a îndreptat (fără aibă neapărat cu adevărat habar despre asta) către arhitectura de interior. Lucrează în domeniu de 18 ani, din perioada studenției, momentul în care a început să îndrăgească cu adevărat meseria aceasta, pe șantier, cu ruleta în mână. Pentru că îi place mult lucreze cu mâinile, de-a lungul timpului s-a implicat atât la proiectare cât și la execuție: de la demolat până la decorat a trecut prin toate stadiile unui proces de renovare - de mai multe ori.


Diana Popovici este co-fondatoarea PATRU și designer. Diana e absolventă a universității de arte plastice și design, secția pictură. Dar tot cu ruleta-n mână pe șantier, o arde designărește, dar cum liceul de pictură n-a văzut o oră de matematică în viața lui, sau o fi văzut da’ Diana nu era în zonă, arhitectura a fost off the table. La Diana designul a venit ca rezultat a unui calcul pragmatic prin perioada facultății.când studentă la pictură, trebuia să devină practică și să producă niște bani. Coincidența face că și bunicul Dianei a fost tâmplar, bine, el a fost și zidar și cantor la biserică și prea multe lucruri, așa că, amintirea mirosului de lemn, rumegușul, zidăria, trăiesc, acolo-n subconștient și stârnesc nostalgii creative de fiecare dată.

Mai multe despre studio-ul de design interior PATRU aflați pe www.patru.design

Ep. 5 | Despre firesc, decență și șoaptă în comunicare cu Călin Crainic


Călin este Creategic Partner la Kumpania

Călin Crainic lucrează în publicitate de peste 20 de ani, predă copywriting studenților de la  Cluj, în mod cotidian se ocupă de strategii de branding și comunicare pentru clienți din diferite industrii.

Pinch of Salt Podcast

produs în 2019-2020


Sezonul 1

Realizat de Alexandra Crăciun, produs și difuzat de către studioul Radio Cluj. Difuzat pe undele Radio Cluj.

Focus pe: lumea ospitalității, evoluția cafenelelor și restaurantelor din Cluj.


69644473_2886206411407683_4812473901269385216_o.jpeg

Sezonul 2

Realizat de Alexandra Crăciun, produs de către studioul EBS Radio. Difuzat pe EBS Radio.

Focus pe: cum să ne hrănim mai bine. Discuții cu restauratori, producători și uneori psihologi, medici, nutriționiști. 


IMG_20201118_191417.jpeg

Sezonul 3

Realizat de Alexandra Crăciun, produs de către studioul EBS Radio. Difuzat pe EBS Radio.

Focus pe: viziune asupra ruralului din România, perspective de dezvoltare pentru mici producători, cum să consumăm local.